Magnezyum Eksikliği Nedir, Magnezyum Takviyesi Faydaları Nelerdir?
Magnezyum Eksikliği Nedir?
Magnezyum eksikliği, vücudun sağlıklı olabilmesi için gereken magnezyum miktarına ulaşamadığı bir durumu ifade etmektedir. İnsan vücudu, enzim aktivitelerini yapabilmesi için magnezyuma ihtiyaç duyar. Vücut magnezyumu doğal olarak üretemez. Yediğiniz besinlerden dengeli ve doğru bir şekilde alındığında magnezyum eksikliği yaşanmaz.
Magnezyum eksikliği, çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Mide bulantısı, kusma, uykulu hissetme, yüksek kan basıncı, zayıflık ve iştahsızlık vücudun magnezyum eksikliği yaşadığında göstermiş olduğu belirtilerdir. Uzun vadede devam eden magnezyum eksikliği, kemik zayıflığı, şiddetli baş ağrıları ve hatta kalp sağlığına zarar verecektir.
Magnezyum eksikliği ile ilgili bilgileri aktarmadan önce “Magnezyum Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?” sorusunun cevabını merak ediyorsanız buraya tıklayarak detaylı bilgilere erişebilirsiniz. Neoldu.com’un hazırlamış olduğu yazıda magnezyum takviyesi almadan önce dikkat etmeniz gereken tüm unsurlar sıralanmıştır.
Magnezyum Takviyesi Faydaları Nelerdir?
Magnezyum takviyesinin vücuda birçok faydası vardır. Ancak bu faydalar doğru kullanımda etkisini gösterir. Magnezyum takviyesi kullanmadan önce doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Doktorunuza danıştıktan sonra hangi magnezyum takviyelerine yöneleceğiniz konusunda kararsızsanız “En İyi Magnezyum Takviyeleri” içeriğine göz atmanızı öneririm. Buradaki ürünlere bakarak magnezyum takviyeleri ile ilgili detaylı bilgiler öğrenebilirsiniz.
Magnezyum eksikliği yaşanması durumunda bazı bireyler doktor tavsiyesiyle magnezyum takviyesi kullanmaya başlamaktadır. Magnezyum takviyesi doğru bir şekilde kullanılırsa vücutta birçok faydası vardır.
- Uykunuzu iyileştirir: Magnezyum takviyesi, düşük magnezyum seviyeleri ile ilişkilendirilen uyku sorunlarına çözüm olacaktır. Uyku kalitesini artırma ve uykuya dalma potansiyeli olan bu mineral, sağlıklı bir uyku düzenini teşvik eder.
- Ruh halinize iyi gelir: Depresyon ve anksiyete semptomlarının azaltılmasında magnezyum takviyesi olumlu etkilere sahiptir. Sinir sistemini gevşeterek, mental sağlığın korunmasına yardımcı olan magnezyum takviyeleri, daha rahat bir birey olmanızı sağlar.
- Kan basıncını düşürür: Yapılan araştırmalar, magnezyum takviyesinin özellikle yüksek tansiyonu olan bireylerde kan basıncını düşürebileceğini göstermektedir. Takviye kullanımının düzenli olarak yapılması gerekmektedir.
- Kan şekerini düzenler: Enerji metabolizmasında kilit rol oynayan magnezyum, insülin ve glikozun normal fonksiyonlarını destekler. Bu sayede, tip 2 diyabet hastalarında görülen insülin direncini iyileştirerek kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
- Kalp hastalıklarına karşı korur: Magnezyum takviyesi, yüksek tansiyon, tip 2 diyabet ve yüksek kolesterol riskini azaltır. Tansiyonu düşürme, kolesterolü kontrol altında tutma ve insülin duyarlılığını artırma yetenekleriyle kalp sağlığını destekler.
- Hamilelik dönemine iyi gelir: Hamilelik döneminde olan annelerin magnezyum seviyesi düşebilmektedir. Magnezyum takviyesi hamilelikte fetüsün gelişimini destekler, preeklampsi riskini azaltır. Ancak her hamilelik dönemi geçiren annenin magnezyum takviyesi alması gerekmez. Magnezyum takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
- Saç sağlığını korur: Saç köklerinin ve derisinin beslenmesini sağlayan magnezyum takviyesi, saçların uzamasını desteklemektedir. Saç sağlığını korumak ve hızlı uzamasını isteyen kişiler magnezyum takviyesine yönelebilir. Tabi doktoruna danışması gerekir.
- Migren tedavisini destekler: Migren hastalarının çoğunda magnezyum seviyesi düşüktür. Magnezyum takviyesi alındığında migren ataklarında azalma görüldüğü uzmanlar tarafından onaylanmıştır. Migren ataklarınız çok fazlaysa magnezyum eksikliğiniz olabilir.
Magnezyum Takviyesi İşe Yarar mı?
Magnezyum, vücudun çeşitli temel fonksiyonlarını düzenlemede kilit bir rol oynar. Kas ve sinir fonksiyonlarından, kan şekerinin ve kan basıncının kontrolüne, protein, kemik ve DNA sentezine kadar birçok süreçte görev alır. Yeterli magnezyum tüketimi veya magnezyum takviyeleri, vücut fonksiyonlarının en iyi şekilde yerine getirilmesine yardımcı olur.
Magnezyum eksikliği, birçok sağlık sorununa yol açar. Sağlık sorunlarını önlemek için magnezyum içeren besinleri tüketmek gerekir. Bazen beslenme alışkanlıkları veya diğer nedenlerden dolayı vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyumu almak zor olacağından bu noktada magnezyum takviyeleri devreye girer. Magnezyum takviyesi kullanarak eski sağlığınıza kavuşmanız mümkündür.
Magnezyum Eksikliği Neden Olur?
Magnezyum eksikliği, vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyumu yeterince alamaması veya kullanamaması durumunda ortaya çıkar. Yaşanan eksiklik, birçok nedenden dolayı oluşmuş olabilir. Yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlıkları, özellikle stresli bir yaşam tarzıyla birleştiğinde, magnezyum eksikliği yaşanır. Ayrıca, mide problemleri, aşırı alkol tüketimi, diyabet, gebelik ve emzirme dönemlerinde magnezyum ihtiyacı artar. İdrar söktürücü ve uzun süreli antibiyotik kullanımı gibi durumlar da magnezyum seviyelerinin düşmesine neden olabilir.
Magnezyum eksikliğine yol açan bir diğer önemli etken, böbreklerin doğru çalışmaması ve karaciğer ile bağırsak hastalıklarıdır. Bu organların sağlıklı işleyişini engelleyen durumlar, magnezyumun vücut tarafından doğru şekilde emilimini ve kullanımını etkileyerek eksikliğe neden olabilir. Yaşınız ilerledikçe magnezyum eksikliği riski artar.
Magnezyum Eksikliği Belirtileri
Magnezyum eksikliği, vücudun temel fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Yetersiz magnezyum alımı veya emilimindeki sorunlar, çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Magnezyum eksikliği olması durumunda baş dönmesi, düşük kan basıncı, kusma, mide bulantısı gibi semptomlara rastlamak mümkündür. Birey solunumda güçlük çekebilir, ciddi durumlarda ise kalp durması gibi hayati tehlikelere kadar gider. Bu yüzden magnezyum eksikliği hafife alınmamalıdır.
Magnezyum eksikliği, kas ve sinir fonksiyonları üzerinde de olumsuz etkiler bırakır. Kas krampları, sinirsel sorunlar, güçsüzlük hissi magnezyum miktarının azalmasıyla ortaya çıkabilecek durumlardan bazılarıdır. Vücuttaki magnezyum miktarının düzenli olarak kontrol ettirilmesi ve belirtileri gözlemlenirse doktora başvurulması gerekir.
Magnezyum Eksikliğinde Nasıl Tedavi Uygulanır?
Magnezyum eksikliği tedavisi, magnezyum takviyesinin veya magnezyum içeren ilaçların alınması ile geçirilir. Eksiklik düzeyi yüksek olduğunda damar yoluyla da magnezyum verilmesi mümkündür. Magnezyum eksikliği yaşayan bir bireyin tedavisinin büyük bir oranı yüksek miktarda magnezyum içeren besinleri tüketmekten, sigara ve alkol kullanımını bırakmaktan geçer. Magnezyum eksikliği ciddi durumda ise, sağlık uzmanları yüksek dozda magnezyum takviyesi önerebilir. Alınan dozların uzman hekim tarafından belirlenmesi gerekir. Hastanın ihtiyaç dışında fazla magnezyum alması daha büyük sağlık sorunlarına yol açar.
Magnezyum eksikliği olduğunu düşünen bireylerin bir hastaneye gidip doktora başvurması gerekir. Eğer magnezyum seviyesinde düşüklük tespit edilirse doktorunuz size en iyi tedavi yöntemini söyleyecektir. Yukarıdaki belirtileri yaşayıp, benim magnezyumum eksik demek yanlıştır. Bu semptomlar başka bir sağlık sorununun habercisi olabilir.
Magnezyum Fazlalığı Neden Olur?
Vücutta aşırı magnezyum miktarına sahip olmak, nadir görülen ancak önemli yan etkilere neden olabilen bir durumdur. Magnezyum fazlalığı, genellikle böbrek hastalığı, ilaç kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Böbrek hastalığı, magnezyumun vücuttan yeterince atılamamasına ve birikmesine neden olarak fazlalık oluşturabilir. Aynı zamanda, bazı ilaçların yan etkisi olarak magnezyum emilimini artırması veya böbrekler üzerinde olumsuz etki bırakması nedeniyle magnezyum fazlalığı gibi bir durum görülebilir.
Magnezyumun vücutta dengeli bir şekilde tutulması, sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Bu nedenle, magnezyum takviyelerinin kullanımında dikkatli olunmalı ve herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşıldığında bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.
Magnezyum Fazlalığının Belirtileri Nelerdir?
Magnezyum fazlalığı belirtileri arasında ishal, kusma ve kan basıncında düşüş yer alır. Vücuttaki magnezyum seviyesinin kontrolsüz bir şekilde artmasının sonucunda magnezyum fazlalığı belirtileri görülebilmektedir. Böbrek fonksiyonları zayıflamış olan bireylerde ve belirli ilaçları düzenli olarak kullanan kişilerde magnezyum fazlalığı yaşanması mümkündür.
Magnezyum, vücut için hayati önem taşıyan bir mineral olsa da aşırı miktarda magnezyum alımı durumunda vücutta magnezyum fazlalığı görülür. Magnezyum fazlalığı belirtileri sık sık görülmeye başlandıysa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Yukarıda verdiğimiz belirtiler, vücutta magnezyum seviyelerinin normalden çok daha yüksek olduğunu gösteren önemli işaretlerdir.