Online Satış Dünyasında En Zayıf Olduğumuz Alan
Ticaret dünyası uçsuz bucaksız bir dünya. Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı girişimciler ve girişim ortakları bu uçsuz bucaksız dünyanın neredeyse her alanında faaliyet göstermekte. Ancak zayıf olduğumuz kimi noktalarda ise neredeyse hiç varlık gösteremediğimiz sektörler mevcut. Her ne kadar geçtiğimiz on yılda çok büyük atılımlar göstermiş olsak da hala teknoloji üretimi ve satışı noktasında istediğimiz noktada değiliz.
Teknoloji ihracatı dediğimiz zaman konuya o kadar çok parametre giriyor ki sadece konu başlıklarının listesini içeren bir liste yapmaya kalksak o liste bile sayfalar sürer. Ancak üreticimizi en çok zorlayan iki başlık çok net şekilde belli:
Değişken ve yüksek döviz kurları
Ara üretim elemanlarını döviz kuru üzerinden ithal edilmek zorunda olması
Bir üretici, üretim aşaması için gereken bütün ürünleri kendi üretemeyebilir. Özellikle şu anda sivil teçhizat konularında işlemci, ram gibi fiziksel teknoloji elemanları açısından dışarıya bağımlıyız. İhtiyaç duyulan donanımlar konusunda bir çözüm üretilmediği müddetçe ithalatçılarımızın büyüme marjları belli bir bandın içinde kalacaktır. Elbette bu durum e-ticaret ve e-ihracat hacmimizi de kısıtlamaktadır.
Gün Geçtikçe Daha da Büyüyoruz
Teknoloji ve donanım dediğimizde bizi her ne kadar parlak bir tablo karşılamasa da yazılım üretme noktasında çok büyük mesafeler kat ettik. İç pazar ihtiyaçlarını karşılama noktasında ve uluslararası arenada yazılım çözümleri üretme noktasında önemli girişimlerimiz mevcut. Ancak bu alanda ülkeye giren döviz miktarını artırmak açısından yazılımcılarımızın büyük uluslararası freelancer (yani serbest çalışan) platformlarında faaliyet gösterip buradaki yazılımcı sayımızı ve bilinirliğimizi artırmamız gerekiyor.
Türkiye, büyüyen freelancer faaliyet gösteren ülkeler listesinde ilk 10’da yer almamakta. Bir veya bir kaç alanda ülkemiz yazılımcısının, tasarımcısının kısacası dijitalcisinin freelancer alanda aranan olması demek o alanda üretimi ve arzı yönetebiliriz demektir. Bu açıdan bakıldığında oldukça önemli bir konu diyebiliriz.
Türk yazılımcıları teknoloji ile ön plana çıkmaya çalışan Amerika Birleşik Devletleri, Estonya gibi ülkelerde yoğun olarak başarılı projelerde yer aldığını görüyoruz. Her ne kadar yurt dışı başarılar bizi çelişkili duygulara süreklese de ülkemiz global dünyanın parçası olmaya devam ettikçe kayıp olarak değerlendirilebilecek yeteneklerin azaldığına şahit olabiliriz. Özellikle son dönemlerde yurt dışı tecrübelerinin günden güne ülkemize bilgi transferi ve girişim olarak geri döndüğünü görüyoruz.
Paket Çözümler ve Hizmetler Daha Fazla Olabilir
Yazılımsal, tasarımsal alanda ihtiyaç duyulan çözümlerin programlarla veya çevrim içi uygulamalarla giderilmesi çok önemli. Zira bu tarz çözümler her zaman çalışan istihdam etmekten daha ekonomik olmaktadır. Gramer düzeltmeden tutun basit vidyo paylaşımına kadar bu tarz çözümler çok sayıda. Online eğitim alanında başarılı işlere imza atmış olsak da bu pazarda çok daha fazla yer edinebiliriz düşüncesindeyiz. E-ticaret paket hizmetleri konusunda iyi hizmetler sunan, kuvvetli girişimlerimiz mevcut. Bu konuda katma değer üreten yatırımcılarsanız e-ihracat seçenekleriniz arasında olmalıdır.
E-ihracat Çözümleri: https://www.ticimax.com/e-ihracat/