izmirliyiz

İzmir’e Özgü Kelimeler ( İzmir Sözlüğü )

05.03.2024
İzmir’e Özgü Kelimeler ( İzmir Sözlüğü )

İzmirliler günlük yaşamda İzmir’e özgü bazı kelimeler kullanırlar. Başka illerde yaşayan kişilere ilginç gelebilen bu kelimeler ile ilgili hazırladığımız mini “İzmir Sözlüğü” şöyle;

Gevrek : İzmirliler simite gevrek der. Simit satanlara gevrekçi denir.

Asfalya : Rumca bir kelimedir ve elektrik sigortası anlamına gelmektedir. “Asfalyalarımı attırma!” gibi bir cümlede kullanıldığında “tepemin tasını attırma!” anlamına gelir.

Bango : İzmir’de mutfak tezgahı için “bango” kelimesi kullanılabilmektedir.

Çiğdem : Ay çekirdeğine İzmir’de çiğdem denir.  Çekirdek çitlemek tabiri burada çiğdem çitlemek şeklindedir.

Domat : İzmir’de domates kelimesi aynen kullanılmakla birlikte pek çok zaman “domat” şeklinde kısaltılmış halde söylendiğini duyarsınız.

Boyoz : Tam bir İzmir klasiği olan boyoz, burada çok sevilen ve bolca tüketilen bir çeşit hamur işidir.

Klorak : Klorak aslında bir çamaşır suyu markasıdır. Ancak İzmir’de o kadar tanınmıştır ki çamaşır suyu demek yerine çoğu zaman “klorak” ismi kullanılır.

Darı : İzmir’de mısıra “darı denir.

Meşe : Çocukların özellikle 80’li yıllarda sokakta severek oynadığı cam bilyeler (misketler) İzmir’de “meşe” olarak bilinirler.

Mandalin : İzmir’de mandalinaya kısaca “mandalin” de denilmektedir.

Pastiç : İzmir’de fırınlarda, gevrek tezgahlarında satılan, ayçöreğine benzer ancak dikdörtgen şekilli, iki yanında içindeki kakaolu katmanların çizgiler halinde göründüğü, unlu mamül bir tatlı çörektir. Bazılarının içinde kuru üzüm de bulunur.

Kordon : Alsancak’ta deniz kıyısında, ona paralel devam eden caddedir. Aynı zamanda 1. kordon olarak anılır. Paralelindeki bir arka sokak ise ikinci kordondur.

Garaj : İzmirliler şehirler arası otobüs terminali olan otogar için sıklıkla “garaj” kelimesini kullanırlar.

Nohut : İzmir’de beyaz leblebiye “nohut” denmektedir.

Andaç : Okul yıllıkları, İzmir’de “andaç” olarak adlandırılır.

Kumru : Bir çeşit sandviçtir. İki türü vardır; Bunlardan biri gevrekçi kumrusudur. Susamlı küçük boy özel bir ekmeğin içine, domates peynir ve sivri yeşil biber konularak yapılır ve soğuk yenir. Diğer ise çeşme kumrusudur. Kumru ekmeğinin içine kaşar, sosis, sucuk gibi malzemeler konarak tost gibi basılır ve sıcak yenir.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© 2001-2024, izmirliyiz.com - Tüm hakları saklıdır. Sitemizde yer alan bilgiler zaman içerisinde geçerliliğini yitirmiş olabilir. Bilgi güncelleme/silme taleplerinizi iletişim sayfamızdaki mail adresinden bize iletebilirsiniz.