Damla Sulama Sistemi
Damla Sulama Sistemi
Fazla su kullanımı önlemek ve suyun buharlaşmasını azaltmak amacıyla tarım alanlarına damla sulama sistemi kurulmaktadır. Toprağın hemen üstüne ya da altına döşenen borular ile taşınan su, bitki köklerine sürekli az miktarlarda su verilmesini sağlamaktadır. Böylece kök çevresi nemlenen bitki en iyi şekilde topraktan beslenip gelişmektedir. Kullanılan su miktarı azalırken ters orantılı olarak bitkinin verimi çoğalmaktadır.
Damlama Su Sistemi Avantajları
Ortalama kullanılan suyun yüzde kırk ile atmışı arasından tasarruf yapılmaktadır. Su ile bitki köküne ilaç ya da gübre veriliyorsa daha az miktarda kullanılması mümkündür. Sulama damlama şeklinde yapıldığı için toprağın yıkanarak kaybı yani erozyon olmamaktadır. Emek, zaman ve gübreden de tasarruf edilmiş olmaktadır. Eşit sulama yapıldığından bütün bitkiler eşit ve düzgün büyümektedir. Zararlı otlar tüm tarla sulanmadığı için az çıkmaktadır.
Damlama Su Sistemi Dezavantajları
İlk yapımında damlama su sitemi oldukça büyük bir gider olduğu için yatırım gerektirir. Sonrasında bu yapılan yatırım gelire dönmektedir. Toprak üstü sistemlerde güneş ve hayvanlar sisteme zarar verebilmektedir.
Eğer sistem toprak altından su iletimi yapıyorsa, bazen bitki kökleri boruları tıkayabilmektedir. Bazen de kemirgen hayvanlar toprak altındaki boruya hasar verebilmektedir. Konu ile ilgili bilgi için lütfen https://www.hortiturkey.com/yazilar/damla-sulama-sistemleri okuyunuz.