izmirliyiz

İzmir’in İlçeleri Nelerdir?

25.01.2022
İzmir’in İlçeleri Nelerdir?

Bir İzmirli için yaşadığı şehrin ilçelerinin isimlerini bilmemek olmaz, İzmir’in dışından biri içinde bunları bilmek kişinin genel kültürünü arttırması açısından faydalıdır. Nitekim, kare bulmacalarda soldan sağa 9 harf “İzmirin bir ilçesi?” şeklinde İzmir’in ilçe isimleri soru olarak da karşımıza çıkabilmektedir…

İzmirin ilçeleri kaç tanedir?

Bazen bilgi yarışmalarında karşımıza çıkan bu sorunun yanıtı şöyle; İzmir’in daha önce 28 olan ilçe sayısı, 2008 yılında Bayraklı ve Karabağlar ilçelerinin de eklenmesiyle otuza çıkmıştır. Yani şu an İzmir’in ilçe sayısı 30‘dur.

İşte İzmirin ilçeleri

Aliağa
Aliağa, İzmir’in kuzeyinde yer alır. İl merkezine uzaklığı 53 km’dir. Kuzeyinde Bergama; doğusunda Manisa; batısında Ege Denizi; güneyinde Menemen ile çevrelenir. Daha önce Menemen’e bağlı bir bucak merkezi iken, 1982’de ilçe olmuştur. Yüzölçümü 393 km2’dir. Helvacı ve Yenişakran olmak üzere 2 beldesi ve 19 köyü bulunmaktadır.

Balçova

İlçenin doğusunda Konak, batısında Narlıdere, güney ve güneydoğusunda Karabağlar kuzeyinde ise İzmir Körfezi bulunmaktadır. Balçova İlçesi, İzmir merkeze 8 kilometre uzaklıktadır. Yüzölçümü 29 km2 olan Balçova, Anakent sınırları içerisinde yer alır. Konak ilçesine bağlıyken 3.6.1992 tarihli 3806 sayılı kânunla ilçe olmuştur. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Balçova Termal Tesisleri  ve Teleferik ( Türkiye’nin ikinci büyük teleferiği ) Balçova sınırları içerisinde yer almaktadır.

Bayındır

İlçede zengin meyve çeşitleri ve zeytinlikleri vardır. Nüfusu 16500 (2000 yılı) ‘dür. Verimli toprak özelliği gösteren yerlerinden biridir. Beldesi olan Zeytinova, zeytinin ve zeytinyağının adeta cennetidir.

Bergama

Bergama, Türkiyenin en büyük ilçelerinden biri olup. Kendine toplam 116 köy ve 4 nahiye bağlıdır. İlçe kuzeyde Ayvalık–Burhaniye–İvrindi, doğuda Soma-Kınık, güneyinde Manisa, Aliağa, batısında da Dikili ilçesi bulunmaktadır. Güneybatı istikametinde Ege Denizi sahili yer almaktadır.

Beydağ

Beydağ, İzmir’in doğusunda yer alan ilçesidir. İl merkezine uzaklığı 142 km’dir. Kuzeyinde Kiraz; doğusunda Nazilli; batısında Ödemiş; güneyinde Sultanhisar ve Atça ile çevrelenir. İlçenin yüzölçümü 162 km²’dir. 21 köyü bulunmaktadır. Bağlı beldesi yoktur.

Bornova

Bornova, İzmir’in tarihi merkezi Konak ilçesinin kuzeydoğusunda, Yamanlar Dağı eteğinde, 380 kuzey enlem ve 270 derece boylam üzerinde bulunan ve İzmir’e 8 km. uzaklıkta ve İzmir Büyükşehir Belediyesi (Anakent) sınırları içinde bir ilçe merkezidir. 400.000 yerleşik ve 1.000.000 hareketli nüfusa sahip olan Bornova, köyleriyle birlikte 205 kilometrekarelik alanı kapsamaktadır. Kuzeyinde Manisa ili toprakları; doğusunda Kemalpaşa ilçesi; batısında Karşıyaka ve Konak; güneyinde Buca ile çevrelenir. Belediye teşkilatı 1882 yılında kurulmuş, 1957 yılında ilçe haline gelmiştir. Yüzölçümü 224 km2’dir.

Buca

Buca, İzmir’in 9 kilometre güneydoğusunda kurulmuşdur. Nif Dağı’nın güney eteklerine yerleşmiştir. Yüzölçümü 180 kilometrekare, denizden yüksekliği 38 metre olup kuzeyinde Yenişehir, kuzeydoğusunda Torbalı, batısında Karabağlar bulunmaktadır. Yayvan görünüşlü arazi ile çevrelenmiş olup, çevredeki tepeler, vadiler ve bitki örtüsü bakımından oldukça zengindir.

Buca düz ve verimli topraklara sahiptir. Tınaztepe,Tıngırtepe, Zeytintepe, Koşutepesi ve Karacaağaç gibi tepeleri de vardır. Nif Dağı’ndan doğan Melez Çayı, Şirinyer’den geçer ve Halkapınar’da denize dökülür. Buca’ya bağlı, Kaynaklar Beldesi’nin yanısıra, Kırıklar, Karacaağaç ve Belenbaşı adında üç köyü vardır.

Çeşme

Çeşme ilçesi, İzmir ilinin batısında yer alır. Doğudan Urla, kuzeyden Karaburun, batı ve güneyden Ege Denizi ile çevrilidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 5 metredir. Yüzölçümü 260 km²’dir. 1 beldesi (Alaçatı) ve 4 köyü bulunmaktadır.

Çeşme’nin en çok ziyaret edilen tarihi eseri II. Beyazıt’ın yaptırdığı kale bugün müze olarak kullanılmaktadır. Çeşme kalesi ise, 1508 yılında Osmanlı Padişahı II. Beyazıt tarafından, Aydın Valisi Mir Haydar aracılığıyla, Mimar Ahmet oğlu Mehmet’e yaptırılmıştır. Kalenin ilk inşaatı tam deniz kıyısına yapılmıştır. Ancak, sonraki yıllarda denizin doldurulması sonucu bugünkü konumunu almıştır. Kale ve liman, ticaret ve savaş gemilerini kötü hava koşullarına ve düşman saldırılarına karşı korumaktaydı. Kalenin güney kapısı, Osmanlı mimarisinin bütün özelliklerini taşımaktadır. Günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunarak gelen kale içinde Çeşme Arkeoloji Müzesi yer almaktadır.

Dikili

Dikili, İzmir’in kuzeyinde yer alan bir ilçesidir. İl merkezine uzaklığı 120 kilometredir. Kuzeyinde Balıkesir, doğusunda Bergama, batısında ve güneyinde Ege Denizi ile çevrelenir. İlçenin yüzölçümü 541 km²’dir. 1 beldesi (Çandarlı) ve 25 köyü bulunmaktadır. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı’na göre toplam nüfusu 30.115’tir. Bu nüfusun 12.552’si merkezde, 17.563’ü belde ve köylerde yaşamaktadır.Merdivenli ve Denizköy’de bulunan krater gölleri ile mağaraları ve Madra Çayı’na dayanan ormanları ilçenin doğal zenginlikleri arasındadır.

Foça

Foça, İzmir’in kuzeybatısında yer alan bir sahil ilçesidir. Kent Antik Çağ’da bir İon yerleşimi olarak ortaya çıktığında civar denizde yaşayan foklardan dolayı Phokaia adını almış, sözcük günümüze Foça olarak gelmiştir. Kent içindeki yel değirmenleri, Kybele kutsal, alanı Şeytan Hamamı gezilmesi gereken yerlerdendir.

Gaziemir

Gaziemir, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı metropol ilçelerden biridir. Batısında ve kuzeyinde Karabağlar, doğusunda Buca, güneyinde Menderes ilçeleri ile çevrilidir. İlçenin yüzölçümü 63 km²’dir. Köyü yoktur, Sarnıç isminde bir beldesi bulunmaktadır.

Adnan Menderes Havalimanı,  İzmir Fuar Kompleksi, Uzay Kampı Türkiye ve  Ege Serbest Bölgesi  Gaziemir sınırları içerisinde yer almaktadır.

Güzelbahçe

Güzelbahçe, İzmir ilinin Yarımada denilen bölgesinde yer alan bir ilçesidir. İlçenin doğusunda Narlıdere, batısında Urla, güneyinde Seferihisar ilçeleri, kuzeyinde Ege Denizi bulunmaktadır. Sahil bandı Narlıdere ile Zeytinalanı arasında kalan bölümdür.  Bölge dahilinde oldukça büyük bir balık pazarı bulunmaktadır. En eski adı Kilizman olan Güzelbahçe ilçesine bağlı 3 köy bulunmaktadır. Bunlar; Çamlı, Payamlı ve Küçükkaya köyleridir.

Karaburun

Karaburun Yarımadası’nda bulunan ilçenin 1 beldesi ve 13 köyü vardır. İlin en küçük ilçesidir. İzmir’e uzaklığı 100 km.’dir. Merkezi aynı adlı yarımadanın kuzey-doğusundadır.

İç denize bakan tarafının karşı kıyısında Foça, Küçükbahçe (köy) tarafında Çeşme ilçeleri yer alır.

İzmir yolu üzerinde bulunan Seferihisar ilçesi üzerinden ara bağlantılarla, doğrudan Kuşadası’na geçiş mümkündür. Öğleden sonra hava kararıncaya kadar her gün düzenli esen imbat rüzgarına sahiptir. Bu esinti ilçeye sıcak havalarda da serinlik verdiğinden kavurucu yaz aylarının rahat geçmesini sağlar. Bunun yanı sıra rüzgar sörfü meraklılarına bir ortam oluşturur.

Karşıyaka

Karşıyaka İlçesi, İzmir Körfezi’nin kuzeyinde 84 kilometrelik bir alanda kurulmuştur. Yamanlar Dağ Grubu’nun güney yamaçlarını da içine alan Karşıyaka’nın doğusunda Bornova, batısında Çiğli ve kuzeyinde Menemen bulunmaktadır. Denizden yüksekliği 1- 700 metre arasında değişmektedir. Bostanlı, Alaybey, Nergis gibi semtler ovada, Gümüşpala ve Yamanlar gibi semtler ise yamaç arazilerde kurulmuştur. Karşıyaka ve  Bostanlı’da birer iskele mevcuttur

Kemalpaşa

Kemalpaşa, İzmir’in doğusunda yer alır. Kuzeyinde Manisa; güneyinde Torbalı ve Bayındır; doğusunda Turgutlu; batısında Bornova ve Buca ilçeleri bulunmaktadır. Eski adı Nif’dir. İzmir’in düşmandan kurtarıldığı günün arifesi 8 Eylül 1922 akşamı muzaffer orduların komutanı Mustafa Kemal Paşa’nın burada konaklamış olmasının şerefine ismi sonradan değiştirilmiştir. Günümüzde bu bina Askerlik Şubesi binası olarak hizmet vermekte olup, Atatürk’ün kaldığı oda müze olarak korunmaktadır.İlçenin yüzölçümü 655 km²’dir. Armutlu, Bağyurdu, Ören, Ulucak ve Yukarı Kızılca olmak üzere 5 beldesi ve 32 köyü bulunmaktadır.

Kınık

Kınık, İzmir’in 120 km. kuzeyinde yer alan bir ilçesidir. Kuzeyinde ve batısında Bergama; doğusunda ve güneyinde Manisa ili topraklarıyla çevrelenir.

İlçenin yüzölçümü 436 km2’dir. 2 beldesi (Poyracık ve Yayakent) ve 29 köyü bulunmaktadır. İlçenin ekonomik yapısı tarım, hayvancılık ve ormancılığa dayalıdır.

Kiraz

Kiraz İlçesi,  İzmir’in doğu ucunda 125 km. mesafede kurulmuştur. İzmir ili ile Manisa (Alaşehir) ve Aydın (Nazilli) illeri arasında sınır oluşturur. İlçe merkezi ve birkaç ova köyü dışında tüm köyleri genellikle Bozdağlar üzerinde yer alır. Dağlık bir arazi üzerinde yer alması nedeniyle köylerin ulaşım ve sosyal olanakları çok sınırlıdır.

Konak

Konak, İzmir Büyükşehir sınırları içerisinde yer alan en büyük ilçedir. Kuzeyinde İzmir Körfezi ve Karşıyaka; doğusunda Bornova; güneyinde Buca ve Gaziemir; batısında Balçova ilçeleri bulunmaktadır.İlçenin yüzölçümü 69 km2 dir. 2 köyü bulunmaktadır. Bağlı beldesi yoktur.

9 Eylül 1922’de gönderine çekilen bayrak ile yalnız İzmir’in değil Türkiye’nin kurtuluşunun simgelerinden biri olmuş Hükümet Konağı Konak Meydanı’ndadır. Hükümet Konağı 1868-1872 tarihleri arasında inşa edilmiştir.

Yapılışından günümüze bir İzmirlilerin buluşma noktalarından biri olan Saat Kulesi Konak Meydanı’ndadır. II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı için 1901’de Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından Alman Konsolosluk binasını yapan mimara yaptırılan kule 25 metre yüksekliğindedir. Kulenin saati Alman İmparatoru II. Wilhelm’in hediyesidir.

Antik çağdan günümüze taşınmış eserlerle, Osmanlı döneminden kalan eserlerle, ama en çok Cumhuriyet Döneminin eserleriyle karakterize olur. Konak, İzmir’in kültür, sanat ve eğlence merkezi olması nedeniyle yerli ve yabancı tüm turistlerin uğrak yeri durumundadır.

Menderes

Menderes, İzmir’in güneyinde yer alır. İl merkezine uzaklığı 20 km’dir. Kuzeyinde Gaziemir, Narlıdere, Güzelbahçe ve Konak; doğusunda Torbalı; batısında Seferihisar; güneyinde Selçuk ve Ege Denizi ile çevrelidir. İlçe ekonomisinde tarım ve hayvancılık önemli yer tutar. Arpa, buğday, pamuk, tütün, narenciye ve seracılık önemli gelir kaynağıdır. Son yıllarda çeşitli dallarda faaliyet gösteren sanayi kuruluşları kurulmuştur. İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı ilçe sınırlarındadır. Menderes’te Klaros, Notion ve Kolophon antik kent yerleşimleri bulunmaktadır. İlçenin 40 km’lik sahil şeridinde birbirinden güzel kıyı, koy ve turistik tesisleri, turizmin gelişmesini sağlamaktadır.

Menemen

Menemen, İzmir ilinin bir ilçesidir. İzmir merkeze (Konak) 33 km. uzaklıktadır. İlçe merkezi nüfusu 46079, ilçe nüfusu 114457’dir (2000 sayımı). Testisi ve diğer çömlekçilik ürünleri ile ünlü, Türkiye genelinde daha ziyade geçmişte yaşadığı dramlarla tanınan, günümüzde de Menemen Serbest Bölgesi ile geleceğe bakan bir merkezdir.

Narlıdere

Narlıdere, Anakent sınırları içerisinde yer alır. Doğusunda Balçova, batısında Güzelbahçe İlçesi, güneyinde Menderes İlçesi, kuzeyinde İzmir Körfezi ile çevrelenir. İlçenin yüzölçümü 63 km²’dir. Bağlı köyü ve beldesi bulunmamaktadır.

Ödemiş

Ödemiş, İzmir’e bağlı ilçe ve ilçe merkezidir. İzmir’e 110 km uzaklıktadır.

Seferihisar

Seferihisar, İzmir’in batısında yer alır. İl merkezine uzaklığı 47 km’dir. Kuzeyde Urla, Doğuda Menderes, batı ve güneyde Ege Denizi ile çevrilidir. İlçenin yüzölçümü 371 km²’dir. Doğanbey-Payamlı ve Ürkmez olmak üzere 2 beldesi ve 9 köyü bulunmaktadır.

Selçuk

Selçuk, İzmir’in güneyinde, İzmir-Aydın karayolu üzerinde yer alan İzmir’e bağlı bir ilçe ve bu ilçenin merkezidir. Kuzeybatısında Torbalı, kuzeyinde Tire, doğusunda Germencik ve güneyinde Kuşadası ile çevrilidir. İzmir’e 74 km. mesafededir.

İlçenin yüzölçümü 295 km²’dir. 1 beldesi (Belevi) ve 8 köyü bulunmaktadır. Selçuk, Antik Çağ’ın en önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Selçuk’ta bulunan tarihi yapıların büyük bir bölümü ayaktadır. Efes ören yeri, Türk ve dünya turizmi açısından çok önemli bir merkezdir. Efes Arkeoloji Müzesi ülkemizin en çok ziyaret edilen müzelerinin başında gelir.

Tire

Tire, İzmir’in güneydoğusunda yaklaşık 80km uzaklıkta yer alan bir ilçesidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 96 metre olan Tire’nin, Kuzeyinde Küçük Menderes Ovası ve Bayındır, doğusunda Ödemiş, batısında Selçuk ve Torbalı ilçeleri, güneyinde ise Aydın Dağları ve Aydın ili ile çevrelenir. İlçenin yüzölçümü 784 km²’dir. Bir beldesi (Gökçen) ve 64 köyü bulunmaktadır.

Torbalı

İzmir’in 45 km. güneydoğusunda yer alan Torbalı’nın ilk yerleşim alanı, Torbalı Ovası’nın batısında Yeniköy ile Özbey köyleri arasında bir tepe üzerinde kurulan Metropolis Antik kentidir.

Urla

Urla, İzmir il merkezine 35 km uzaklıktadır. Doğusunda Güzelbahçe ve Seferihisar; batısında Çeşme; kuzeybatısında Karaburun; kuzeyinde ve güneyinde Ege Denizi ile sınırlanmıştır. Yüzölçümü 704 km²’dir. 16 köyü bulunmaktadır. Urla kıyıları ve önündeki 12 ada ile İzmir Körfezi, en güzel şekilde Urla’nın Güvendik sırtlarından seyredilmektedir. Urla köyleri denildiğinde; tiyatrosu ve seraları ile ünlü Bademler Köyü, iç kısımda kalmasına karşın önemli ölçüde turist çekmeyi başaran Barbaros Köyü, kıyıdaki Özbek ve Balıklıova, Gülbahçe köyleri ilk akla gelenlerdir.

Bayraklı

Bayraklı, İzmir’in ilçesi. 5747 Sayılı “Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’a” göre, Bayraklı 6 Mart 2008 tarihinde İzmir’in ilçesi olmuştur. Batısında Karşıyaka, doğusunda Bornova ve güneyinde de Konak ilçeleri ile çevrilidir. Mevcut ve yapımı süren gökdelenlerle İlçe, İzmir’in yeni kent merkezi olma yolundadır.

Karabağlar

Karabağlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı metropol ilçelerden biridir. 6 Mart 2008 tarihinde kabul edilen 5747 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuştur. Güneyinde Gaziemir, doğusunda Buca, kuzeyinde Konak ve batısında da Balçova ilçeleri ile çevrilidir. 2008 yılında ilçe olan Karabağlar’a Konak, Buca ve Gaziemir ilçelerinden 55 mahalle bağlanmıştır.


BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

© 2001-2024, izmirliyiz.com - Tüm hakları saklıdır. Sitemizde yer alan bilgiler zaman içerisinde geçerliliğini yitirmiş olabilir. Bilgi güncelleme/silme taleplerinizi iletişim sayfamızdaki mail adresinden bize iletebilirsiniz.